Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Répceszentgyörgyről indultak a katasztrófa sújtotta övezetbe a HUNOR mentőcsapat tagjaként Ökrös Árpád tűzoltó alezredes

„ … a legfontosabbat tették,amit tehetünk az életben,életeket mentettek!”

Répceszentgyörgyről indultak a katasztrófa sújtotta övezetbe a HUNOR mentőcsapat tagjaként Ökrös Árpád tűzoltó alezredes,  a Vas vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadója , a szervezet koordinátora, és Perge Kinga tűzoltó százados .Hősiesen helytállva, az idővel dacolva kutattak a túlélők után. Kinga és Árpi nem csak tagjai a szervezetnek,hanem nagyon fontos szerepet játszottak annak létrejöttében is. Európa szerte tartanak felkészítő kiképzéséket,tréningeket a helyi mentőcsapatoknak.

Bátorságuk,elhivatottságuk és hősies jelenlétük példa értékű nekünk,Répceszentgyörgyieknek,és Hazánknak egyaránt.

További munkájukhoz sok sikert,és jó egészséget kívánunk!

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata

Kovácsné Kelemen Gertrúd
Polgármester

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos közleménye / részlet/

forrás: https://vas.katasztrofavedelem.hu/25692/hirek/273341/hazaerkezett-a-hunor/

Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR február 6-án 21:30-kor indult Budapestről, hogy segítsen felkutatni Törökországban a romok alatt rekedt túlélőket. A Törökország középső részén fekvő Kahramanmaras városánál február 6-án török idő szerinti 04.17-kor a Richter-skála szerinti 7,6, majd 7,7-es erősségű földrengés volt, amelyeket február 6-a óta mintegy 3100 utórengés követett. Február 12-i adatok szerint a katasztrófában csak Törökországban 24 ezer 617 ember halt meg, és körülbelül 80 ezren megsebesültek, 6444 épület összedőlt. Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központ online felületén a katasztrófa reggelén, 04:47-kor segítséget kért az unió tagállamaitól, amelyre Magyarország reagált. Törökország a felajánlott magyar segítséget 10:22-kor hivatalosan elfogadta, ezt követően a magyar katasztrófavédelem azonnal elkezdte megszervezni a HUNOR Mentőszervezet kiküldését Törökországba.

2023. február 6-án 21:45 órakor a HUNOR Mentőszervezet ENSZ INSARAG közepes városi-kutató mentő képességgel, ötven fővel (44 hivatásos tűzoltó, 6 fő az Országos Mentőszolgálat állományából), két személykereső kutyával (Karma és Dexter) és a Magyar Honvédség 5 főből álló orvoscsoportjával kiegészülve indult nemzetközi segítségnyújtásra a Magyar Honvédség által biztosított repülőgéppel. 

A mentést koordináló helyi szervek az egyik legnehezebb helyzetben lévő régiót, Hatay tartományt jelölték ki a HUNOR műveleti területének. A HUNOR február 7-én helyi idő szerint 14:15-kor kezdte meg a kutató-mentő tevékenyégét Antakya városában. A TEK speciális egysége 16 fővel – kilenc egészségügyi és a hét alpintechnikai és műszaki képességben jártas szakemberrel – február 8-án, a hajnali órákban csatlakozott a HUNOR mentőcsapatához, és ők is azonnal megkezdték a munkát. Február 11-én a HUNOR egységhez csatlakozott a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője is.

A kárterületen csak a magyar csapat dolgozott folyamatos váltással a nap 24 órájában, megállás nélkül kutattak a túlélők után. A gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoztak az épületek romjainál.

A mentőszervezet hatnapos kint tartózkodása alatt tizenhét túlélőt, köztük három gyermeket mentett ki a romok alól. A tizenhét túlélő mellett huszonkilenc áldozat holttestét is kiemelték, emellett mentettek kutyát, macskát, papagájt egyaránt. A TEK orvosai a katonaorvosokkal együttműködve a sürgősségi sátorban 16 ember egészségügyi ellátását végezték el, egy másfél éves gyermek állapotát stabilizálták. A TEK műszaki egysége a HUNOR állományával együtt végezte a kutatási feladatokat. 

A magyar mentőcsapat még távozását követően is segítették a bajba jutottakat: Magyarország törökországi nagykövetével egyeztetve összeállítottak a török katasztrófavédelem (AFAD) számára egy mentési, egészségügyi eszközöket és elhelyezési felszereléseket tartalmazó csomagot, amelyben hatvanféle orvosi felszerelés és kutató mentő eszközök egyaránt megtalálhatóak. 

A HUNOR állománya mindvégig fáradhatatlanul dolgozott, a szakemberek kivívták a helyiek elismerését.