Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

A HELYI IPARŰZÉSI ADÓZÁST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóságnál lehet benyújtani a helyi iparűzési adó /HIPA/ bevallásokat, javításokat és önellenőrzéseket.

2021. január 1-jétől az adóalanyok – főszabály szerint – a helyi iparűzési adó bevallásukat nem az önkormányzati, hanem csak és kizárólag az állami adóhatósághoz kötelesek benyújtani.  Így a nyomtatványok majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https://www.nav.gov.hu/  lesznek ÁNYK formátumban elérhetők.

Az Elektronikus Önkormányzati Portálról a helyi iparűzési adóbevallások 2021. januárjától nem lesznek benyújthatók.

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély iparűzési adóalanynak  (őstermelő) van lehetősége  arra, hogy az adóbevallását papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz nyújtsa be, mivel e minőségében nem kötelezhető elektronikus kapcsolattartásra. Amennyiben a magánszemély vállalkozó a papíralapú bevallás benyújtást választja, akkor azt az önkormányzati adóhatósághoz teheti meg.

Fontos, hogy az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleges javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is változatlanul a Répceszentgyörgy Község Önkormányzata helyi iparűzési adó beszedési számlájára: 72600256-15001296-00000000 kell teljesíteni.

A 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet (a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről) értelmében a 2021. évi iparűzési adó mértéke nem lehet több, mint 1%, Répceszentgyörgy község vonatkozásában ez nem jelent módosulást, hiszen az iparűzési adó mértéke eddig is 1% volt.

A NAV honlapján 2021. január 25.-én elérhetővé vált a 21NYHIPA jelű nyilatkozat, melynek benyújtásával a mikro-, kis- és középvállalkozások 2021. február 25-éig elektronikusan nyilatkozhatnak helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményük érvényesítéséről.

A 21NYHIPA nyilatkozat Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) futó kitöltőprogramja és a hozzá tartozó útmutató a NAV honlapján a www.nav.gov.hu -> Nyomtatványkitöltő programok -> Nyomtatványkitöltő programok -> Programok részletes keresése útvonalon található meg.

A részletes kitöltési útmutató szintén a NAV honlapján érhető el.

Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus nyilatkozattétel kötelezettsége csak az 50%-os, mérsékelt adóelőlegfizetéshez szükséges, a csökkentett adómérték (ahol alapvetően több volt, az adó mértéke, mint 1%.) alkalmazásához nem.  Emellett említendő, hogy azon KATA adóalanyok, akik az iparűzési adóban a tételes adót választották, esetükben nincs szükség nyilatkozatra, automatikusan érvényesül a csökkentés.

Bő, 2021.01.27.                

Dr. Vincze György                                         Németh Anett                                                 Jegyző                                                    Adóügyi előadó