Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Hatályon kívül helyezték az avarégetésről szóló önkormányzati rendeletet

Tisztelt Lakosok!

2021.január 1-jétől hatályos az Országgyűlés által elfogadott törvény,miszerint belterületen tilos az avar és kerti hulladék elégetése. A törvény indoklása szerint a cél a levegő minőségének javítása,ezáltal a lakosság egészségének védelme.

 E törvény indoklásában emlékeztetnek arra,hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

Répceszentgyörgy Község Önkormányzata a fenti rendelkezéseknek megfelelően a 10/2020. ( XI.26.) önkormányzati rendeletében döntött 2021.január 1-jei hatállyal a kerti hulladék égetéséről szóló 4/2015.        (III.30) rendelet hatályon kívül helyezéséről.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatásának megfelelően, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet 225.§ (1) bekezdése alapján, a lábon álló növényzet, tarló és a belterületeken, valamint zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS.

Külterületen végzendő irányított égetés bejelentés köteles, melyet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felé kell teljesíteni.

Az STKH  a zöldhulladékot zsákos formában elszállítja a kijelölt napokon. A zsákok díjfizetés ellenében vásárolhatók meg Bükön a hulladék udvarban.

Répceszentgyörgy, 2021. január 27.

                                                                         Kovácsné Kelemen Gertrúd sk.
polgármester