Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

2022. 12. 18 – Karácsonyi Orgonakoncert

Ahogy a koszorút beragyogja mind a négy gyertya fénye, és szívünkben is felkészülünk  a közelgő ünnepre, a kis Jézus születésére,úgy ragyog most mindannyiunk lelke. Ragyog és örül, mert bár sokan,számos helyen hallhatták már Döme György csodálatos orgonajátékát,  a répceszentgyörgyi templomba most hazatér.

Kulturális élményt fokozza dr. Galiotti Csaba,ki saját verseivel örvendeztet meg minket,bepillantást engedve a vers születésének folyamatába.

Mivel előadóművészeink végtelenül szerények, érdemeik és életük bemutatására nem tartanak tőlem igényt,kívánom a kedves közönségnek,hogy  művészetükön keresztül ismerjék meg minél jobban őket!

Hangversenyünk középpontjában áll az a  hangszer,melyről Gárdonyi Géza A lámpás című művében így vall,s melyet méltán választott a koncert mottójául Gyuri.

Az orgona szép hangszer.
Van benne valami az emberi hangból
és a mennydörgésből, ami az Isten hangja.
Az orgonának lelke van. Tud imádkozni,
sírni, sóhajtani, örülni, remegve félni,
vigasztalni és áldani. Az orgonának
szárnyai vannak, amelyek égbe viszik
az emberek áhítatos gondolatát.”

Az író gondolatai szinte egyidősek  orgonánk építésének időpontjával,mely 1883-ra tehető. A híres bécsi orgona hangszer készítő dinasztia JOHANN KAUFMANN hangszergyárában készült,és a Szentgyörgyi –Horváth család  megrendelése nyomán felállításira került ebben a csodálatos templomban.

Ezen orgona szerkezetére  és nagyságára jellemző,hogy teljesen mechanikus,kúpszelepes,toló szerkezetes hangszer. Öt manuális és egy pedál regisztere van,bécsi romantikus hangzású.

Az első világháború idején a hangszer homlokzati sípjait elkobozták, és a hadiipari céllal hasznosították. Az évtizedek alatt ezt pótolták.

1996-ban Dr.Beer Ferenc esperes plébános idejében teljes rekonstrukción esett át, melynek köszönhető szép állapota , és az,hogy elektronikus fujtatással és mechanikus módon is üzemeltethető.

Köszöntőm végén egy nemes kötelezettségemnek teszek eleget. A mai alkalommal, a koncert látogatói által adományozott összeget, Répceszentgyörgy Község Önkormányzatának határozata értelmében  az Országos Jótékonysági Vadászat szervezésében megvalósuló adománygyűjtés céljára ajánlja fel.

A gyűjtés eredményeképpen a szombathelyi Markusovszky Kórház gyermekgyógyászati osztályának  orvosi műszerek és orvostechnikai eszközök kerülnek átadásra.

Kovácsné Kelemen Gertrúd

Polgármester